Karaciğer Kanser belirtileri
Karaciğer Kanser Belirtileri Nelerdir?
Karaciğer kanserleri organın kendi dokusundan çıkar. Kötü huylu tümörlerdir. Hastalığın görülme sıklığı Hepatit B enfeksiyonunun yoğun olduğu yörelerde önemli bir hastalık iken, aşılamanın etkin yapıldığı gelişmiş ülkelerde ise daha az rastlanan bir tür olma özelliğini koruyor. Bunun yanı sıra erkeklerde kadınlara oranla daha yaygın biçimde görülmektedir. Detaylı bilgi için sayfasını inceleyebilirsiniz. Karaciğerde ne çok görülen tümör türleri metastazlardır. Metastaz vücudun başka bir organ veya dokusunda bulunan karaciğere sıçraması olarak tanımlanabilir.
Karaciğer Kanseri nedenleri
Karaciğer kanser belirtileri diğer yaygın olarak görülen kanser türleri gibi sinsidir. İlk evrelerde karaciğer kanser belirtileri ile ilgili hiçbir işaret yoktur. Karaciğer kanseri olan birçok hastada herhangi bir belirtiye rastlanmamıştır. Bu nedenle de siroz gibi yüksek risk faktörü altında bulunan kişiler şikâyetleri olmasa dahi takipte olmaları önemlidir. Karaciğer kanser belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Karında şişkinlik
- Ciltte sarılık
- Kaşıntı
- Kilo Kaybı
- Karnın sağ üst kısmından başlayıp sırta kadar vuran ağrılar
- Ani kilo kaybı
- İştahsızlık
- Yemek sonrası az yenmiş olmasına rağmen tokluk ve şişkinlik hissi
- Ateş
- Geceleri Terleme gibi belirtiler göstermektedirler.
Bahsedilen belirtiler ağır belirtiler olsa da karaciğer kanseri için ayırt edici belirtiler değildir. Bu belirtilerin birçoğu başka hastalık ya da enfeksiyondan kaynaklanabilir Karaciğer kanserinin nedeni kesin olarak bilinmiyor. Ancak Hepatit B ve Hepatit C virüsüyle sarılık hastalığı geçirmek ve bu virüslerin taşıyıcısı olmak en çok bilinen nedenler arasında yer alıyor. Karaciğer kanseri, bu tür enfeksiyonları geçirdikten yıllar sonra ortaya çıkabilir. Karaciğer kanserinde erken teşhis çok zordur. Yüksek risk taşıyan hastaların düzenli kontroller yaptırmaları ile hastalığı ileri evrelere geçmeden yakalamak mümkün olabiliyor. Tanı ise ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve MR ile konulabilir. İlave olarak alfafötoprotein testi yapılabilir.